Jeg arbejder til dagligt med folk, der er blevet ledige.
Og det kan være en livskrise hver enkelt udsættes for. Vi er forskellige og derfor oplever vi også ledighed forskelligt. Dog er der et par fællestræk der gør sig gældende – også afhængig af den periode man har gået ledig.
De “fleste” oplever, at de mister “noget”. Og det der “noget” kan være svært at identificere.
Grundlæggende handler det om seks punkter hvor man føler at “stå udenfor” og man har mistet noget værdifuldt. Det handler om følelsen af at miste:
Det er stressende at være ledig.
Derfor er stress ikke kun et spørgsmål om at have meget at se til, men netop også det at føle et pres, en overbelastning i form af, hvor skal pengene komme fra, hvad skal der blive af mig, min familie, mit hus, kan jeg noget, har jeg overhovedet nogensinde kunnet noget som helst, vil jeg få det godt igen – bekymringer der kører døgnet rundt.
En metoder (det betyder, der er flere metoder) er at kigge på de seks ovenstående punkter og se hvordan man så i en periode, kan genskabe noget af det man føler man har mistet. At tage ansvar for at få nogle grundlæggende behov opfyldt:
1. Lav dit eget ugeskema med struktur over hvornår du søger job – hvornår du træner, hvornår du laver mad, indkøb, rengøring, samvær med andre og hyggelige ting du selv kan lide at foretage dig. Vær meget præcis med tidspunkter og varighed. Sæt også tid af til fritid
2. Skab dig fælles oplevelser med andre end dine tidligere kollegaer. Bring familien tættere sammen, søg ud i dit netværk og inviter til fællesskab. Brug måske mere tid med dine motions venner/kort venner eller andre du kender
3. Lav et mål evt. sammen med en anden ledig – så I danner en lille gruppe eller indgå i netværksgrupper a la getahead, Powerjobsøgerne eller find andre ledige hvor I kan arbejde sammen om at komme i job
4. Status er ofte bundet op på materielle ting, hus, bil, indkøb etc. Gør dig selv den tjeneste i denne periode at skrue forbruget ned. Få et overblik over din økonomi og vid hvad du har råd til og hvad du ikke har råd til. Evt. tænk alternative løsninger og hvem der ville kunne hjælpe dig. Snak med banken.
5. Du er den samme, men føler dig forskellig fra dig selv. Fordi en del af din identitet netop var jobbet og det du var god til og kunne bruges til. Det er en periode der handler om accept. Og at du styrker dit selvværd, ved at minde dig selv om, at du stadigvæk har de samme evner og personlighed, det forsvinder ikke med jobbet, selvom det føles sådan. Tilbring tid med mennesker der holder af dig.
6. Opsøg nye muligheder hvor du kan bruge dig selv både mentalt og kropsligt. Find en ny sport, vinterbad, hjælp andre med lektier eller tænk helt ud af boksen hvor du kan have en hjælpende værdi. Bliv besøgsven. Alt handler om perioder i vores liv.
Og meget vigtigt – “Tro på at der er et godt nyt job til dig derude. Og handling belønnes i sidste ende”.